Sint Maartenskliniek: Beste operatiekamers ter wereld

27-02/2018

Wereldprimeur voor Maartenskliniek: hier komt de beste OK ter wereld

UBBERGEN -  De beste operatiekamers ter wereld komen in Ubbergen te staan, op de grens met Nijmegen. Dat klinkt als grootspraak, maar de Sint Maartenskliniek durft deze bewering met volle overtuiging aan. ,,Het concept van de operatiekamer is opnieuw uitgevonden", zegt Koen Defoort, orthopedisch chirurg.

 
Vaandag is de nieuwbouw van het operatiecomplex en de revalidatieafdeling officieel van start gegaan. De kliniek verwacht de nieuwe vleugels over anderhalf jaar in gebruik te kunnen nemen.

Paradepaardje vormen de zes nieuwe operatiekamers (OK's). De hoeveelheid vaste apparatuur is tot een minimum beperkt, per operatie wordt alleen binnengebracht en aangesloten wat nodig is. Dit alles naar een ontwerp van de Amerikaanse neurochirurg John Mangiardi. In Barcelona bouwde hij een proefopstelling die in Ubbergen wereldwijd gezien voor het eerst in een compleet operatiecomplex wordt toegepast.

,,Tot nu toe zijn verbeteringen van operatiekamers altijd kleine bijstellingen van hetzelfde concept geweest", zegt Defoort. ,,Mangiardi heeft operatiepersoneel gevraagd waar ze zich het meest aan ergeren. Van daaruit heeft hij een compleet nieuw concept ontwikkeld."

Het storende gezoem van de installatie die voor schone lucht zorgt, te krappe ruimte, de vele apparatuur die aan het plafond hangt, de rommelige aanblik: in de nieuwe OK's is dat allemaal verleden tijd. Het resultaat is een rustgevende ruimte waar niets de aandacht afleidt van waar het om draait: de volledige focus op de patiënt.

Innovaties

Ook in de nieuwe revalidatie- en verpleegafdeling worden de nodige innovaties verwerkt. Zo zijn de badkamers flexibel in te richten, afhankelijk van de beperkingen die een patiënt heeft. ,,De een is rechts verlamd, de ander links. Dan moet het lichtknopje aan de andere kant zitten, of moet je vanaf een andere kant bij het toilet kunnen komen", schetst bestuurder Mark van Houdenhoven.

Waar de verblijfsduur in ziekenhuizen afneemt, stelt de Maartenskliniek zich in op langer verblijf. ,,Mensen verblijven hier soms wel zes maanden om te revalideren na een herseninfarct of een dwarslaesie. Daarom willen we dat het hier huiselijker en persoonlijker is", zegt hij. ,,Het moet ook mogelijk zijn je even met je familie terug te trekken."

Aan de andere kant wordt de nieuwe afdeling zo ingericht dat patiënten worden gestimuleerd zoveel mogelijk hun bed uit te komen. Ze kunnen vanuit hun een- of tweepersoonskamer het balkon op, naar kleinere zitjes op de gang of naar grotere ontmoetingsruimtes. Van Houdenhoven: ,,Revalideren zit in in alles. Daar richten we de nieuwe afdeling op in."

Een virtueel kijkje in de nieuwbouw: zie smk.egm.nl

Nationale kliniek

De Sint Maartenskliniek is zowel regionaal als landelijk een belangrijk medisch centrum. Voor dwarslaesies behoort de Maartenskliniek tot de grootste centra van Nederland. Van de patiënten voor orthopedie woont 70 procent op meer dan een half uur reizen van Nijmegen. De afdeling reumatologie heeft vooral een regionale functie en behandelt 11 procent van alle patiënten uit Nederland. Marten Reith

                                                                                                                                                                                                                      (Quelle: De Gelderlander 21 februari 2018)