Ziekenhuis Rijnstate Arnhem zet robot in bij littekenoperatie

27-04/2018

Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem heeft als eerste in Nederland patiënten met een littekenbreuk geopereerd met behulp van de operatierobot Da Vinci. Door gebruik te maken van de robot kunnen de grotere breuken van de buikwand nu ook met een kijkoperatie worden hersteld. Er zijn hooguit enkele minuscule sneden in de buik nodig. Omliggend weefsel wordt zo zoveel mogelijk gespaard. Bij een gewone operatie snijden chirurgen de buik volledig open.

Een littekenbreuk is een van de meest voorkomende complicaties van een buikoperatie. Gemiddeld één op de vijf mensen die een buikoperatie heeft gehad, krijgt een littekenbreuk. Soms nog na jaren. Het is een uitstulping van het buikvlies door een opening of zwakke plek als gevolg van littekenvorming of opening in de buikwand. De breuk is herkenbaar als een rode zwelling.

Rijnstate herstelt de breuk voortaan met een robot. De voordelen hiervan zijn dat een patiënt sneller herstelt, eerder naar huis kan, minder pijn heeft en er treden minder complicaties op.

Op afstand

De chirurg die de robot op afstand aanstuurt kan nu gebieden bereiken waar hij bij een normale operatie of kijkoperatie minder makkelijk bij komt. De specialist bevindt zich op een andere plek in de operatiekamer dan de patiënt. Tijdens de ingreep kijkt de chirurg op een scherm dat het beeld 10 tot 20 keer vergroot. De robot vertaalt de bewegingen van de chirurg met grote precisie en reageert niet op eventuele trillingen van de handen van de specialist.

Rijnstate chirurg Theo Aufenacker heeft de eerste patiënten met een littekenbreuk geopereerd met de operatierobot. ,,Zij konden een dag na de operatie al zelfstandig uit bed en op de tweede dag al naar huis. Bij een gewone operatie heeft de patiënt veel meer pijn en is er vaak twee dagen pijnstilling via een slangetje in de rug nodig. Dan kan de patiënt ook pas vier tot vijf dagen na de operatie naar huis.”

Hoesten

Volgens Rijnstate ontwikkelt zich tien procent van de littekens na een operatie in de buik tot een littekenbreuk. Als de druk in de buikholte toeneemt, bijvoorbeeld door te hoesten of iets zwaars te tillen, kunnen het buikvlies en de buikorganen door de buikwand heen geperst worden. Dit geeft regelmatig pijnklachten en het risico kan ontstaan dat organen beklemd raken, daarnaast zijn er soms beperkingen in het doen en laten van een patiënt.

Niet elke littekenbreuk geeft klachten, een operatie is ook niet altijd nodig. Als er toch geopereerd moet worden verstevigt de chirurg de buikwand met eigen weefsel of een matje van kunststof. Kleinere breuken worden vaak met een kijkoperatie verholpen. Om grote breuken te herstellen was meestal een grote buikoperatie nodig.

Nijmegen

Rijnstate heeft twee operatierobots. Ze worden ingezet bij oncologische operaties (darmkanker, prostaatkanker, blaaskanker en nierkanker), bij baarmoederverwijdering, verzakkingsoperaties en maagverkleiningen.

In de regio beschikken alleen het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis en het Radboudziekenhuis in Nijmegen over een robot. Het Radboud heeft er kortgeleden een aangeschaft. Rijnstate heeft al veel ervaring met de robots opgedaan.