Tandarts behandelt oudere en kwetsbare patiënten thuis

21-06/2018

Patiënten die slecht mobiel of bedlegerig zijn krijgen binnenkort tandartszorg aan huis bij Tandartsenpraktijk 't Weeshuis in de Nijmeegse Benedenstad. ,,Als het nodig is en medisch verantwoord, trekken we bij iemand thuis een ontstoken tand. Ook kunnen we tandsteen verwijderen en andere behandelingen geven voor een schonere mond’’, vertelt Weeshuis-tandarts Jeanne Baggen.

Het tandartsencentrum merkt dat steeds meer patiënten de praktijk niet meer kunnen bezoeken, met name doordat ze te oud worden. Ook is de weg naar de praktijk beklinkerd met kinderkopjes, wat de route extra lastig maakt, zeker voor rolstoelers en mensen met een rollator.

,,Steeds meer ouderen hebben nog hun eigen tanden, maar blijven van tandheelkundige zorg verstoken. Komen patiënten langere tijd niet, dan kunnen ze allerlei klachten krijgen. Met een periodiek bezoek aan huis en goede instructies kunnen we die vaak voorkomen’’, stelt Baggen.

Bloedvergiftiging

Gebrekkige mondzorg leidt tot gaatjes en tandpijn, maar kan ook ernstiger uitpakken. Bijvoorbeeld bloedvergiftiging met levensbedreigende koorts en uitdroging tot gevolg kan ontstaan door een simpele ontsteking in de mond.

,,Of longontsteking door de mondbacteriën. Veel mensen, ook wijkverpleegkundigen, hebben weinig affiniteit met tanden, en weten niet wat de gevolgen voor de patiënten kunnen zijn. Vieze bacteriën in de mond zijn juist bij kwetsbare patiënten, maar ook suikerpatiënten, al snel een aanslag op de gezondheid.’’

Tand trekken

Baggen en collega's gaan niet alle mogelijke tandartsbehandelingen aan huis doen. ,,Tandverzorging door een mondhygiëniste, een drukplek van een kunstgebit of een tand trekken is relatief simpel. Maar voor gaatjes boren moet je te veel apparatuur meenemen, dus dat is lastig. Cosmetische tandbehandelingen vinden we niet urgent genoeg.’’

't Weeshuis wil naast de tandartszorg aan huis ook de kennis over goede mondverzorging verbeteren aan wijkverpleegkundigen. ,,Door de grote werkdruk krijgt goede mondzorg niet altijd de prioriteit die zou moeten. Wij hopen dat onze toelichting leidt tot meer kennis van en affiniteit met goede gebitsverzorging bij mensen thuis.’’ Bij ZZG Zorggroep is door wijkverpleegkundigen volgens Baggen al enthousiast gereageerd op het aanbod.

Volgens Baggen zijn er meerdere initiatieven in Nederland om tandzorg aan huis op te zetten. Dat strandden vaker, omdat met de zorgverzekeraar geen afspraken gemaakt konden worden voor vergoeding van de extra tijd die tandartsen kwijt zijn aan de zorg thuis. ,,Wij gaan het niet eerst financieel regelen, maar beginnen gewoon. We accepteren dat het extra tijd kost zonder dat we hiervoor betaald worden.’’

(Quelle: De Gelderlander, 19 juni 2018)