Umc's ontvangen subsidie voor onderzoek plastische chirurgie

17-07/2018

Plastisch chirurgen van het Maastricht UMC+, het Radboudumc en het UMC Utrecht ontvangen zo’n 1 miljoen euro om de effectiviteit en betaalbaarheid van twee innovatieve plastisch-chirurgische behandelingen te onderzoeken. De subsidie komt van ZonMw.

 

Dit meldt de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC).

De chirurgische ingrepen zijn gericht op de behandeling van lymfoedeem na borstkanker en zenuwbeknellingen in de benen bij diabetespatiënten. Beide ingrepen zijn volgens de NVPC veelbelovend, maar de effecten op langere termijn zijn nog onzeker door het ontbreken van gedegen onderzoek. Met de subsidie van ZonMw komt daar nu verandering in, tot tevredenheid van de vereniging.

Lymfoedeem 

Het onderzoek naar de behandeling van lymfoedeem is een initiatief van het Maastricht UMC+ in samenwerking met het Radboudumc. Lymfoedeem is een ernstige chronische aandoening, waarbij er door een ophoping van vocht een zwelling ontstaat. Dit treedt vaak op na behandeling van borstkanker. Momenteel wordt het behandeld door middel van het masseren van de arm en het dragen van een kous. Dit vermindert de klachten, maar geneest het niet. Met de nieuwe behandeling worden door middel van een microchirurgische ingreep één of meerdere verbindingen gemaakt tussen lymfevaten en kleine bloedvaten om het vocht af te voeren en de zwelling te verlichten. De ziekenhuizen ontvangen bijna 400 duizend euro voor het onderzoek.

Het UMC Utrecht gaat het onderzoek naar de behandeling van zenuwbeknellingen bij diabetespatiënten opzetten. Het nieuwe onderzoek richt zich op het chirurgisch vrijleggen van de zenuwen, waardoor het gevoel in de ledematen steeds meer terugkomt en er minder snel wonden optreden. Het UMC Utrecht krijgt, samen met acht andere meewerkende ziekenhuizen, 600 duizend euro voor het onderzoek.

Subsidie

De toegekende subsidie komt uit het ZonMw-programma DoelmatigheidsOnderzoek. Het doel van de subsidie is bijdragen aan onderzoek dat zich richt op een weging van effecten op de gezondheid en kosten, waarbij een nieuwe behandeling wordt vergeleken met de standaardzorg in Nederland. Dit houdt in dat bij de onderzoeken van het Maastricht UMC+ en het UMC Utrecht de patiënten in twee groepen worden ingedeeld. De ene groep wordt met de conservatieve methode behandeld en de andere groep met de nieuwe methode. Gedurende de onderzoeken, die vier jaar duren, zullen in totaal ongeveer 450 patiënten deelnemen.

(Quelle: Skipr.nl, 16 Juli 2018)