Zorgverzekeraar kiest voor 'beste prostaatzorg' van CWZ-centrum

21-09/2018

Zorgverzekeraar kiest voor 'beste prostaatzorg' van CWZ-centrum

NIJMEGEN - Het prostaatcentrum in het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen is één van de nog maar drie Nederlandse robotcentra waar Zilveren Kruis patiënten naartoe stuurt voor prostaatoperaties. De zorgverzekeraar kiest nadrukkelijk voor grote centra met veel expertise die 'bewezen' de beste zorg leveren. Naast CWZ kiest Zilveren Kruis nog voor het Antonie van Leeuwenhoek in Amsterdam en Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam.

De komende drie jaar is hier wat Zilveren Kruis betreft, geen bovengrens aan het aantal prostaatkankeroperaties die mogen worden uitgevoerd. In het CWZ-centrum werken sinds 2013 artsen samen van het CWZ en Catharina Ziekenhuis Eindhoven. Later is ook het Radboudumc aangesloten. Volgens Zilveren Kruis presteert dit gezamenlijke team het allerbeste van Nederland.

,,Een jaar na de samenwerking zag dit team al een halvering van het aantal ernstige complicaties en een sterke verbetering van de kankerresultaten", meldt CWZ-uroloog en docent robotchirurgie Jean-Paul van Basten. ,,Zo hebben we ernstige incontinentie na de prostaatoperaties teruggebracht van 10 naar 2 procent."

De voorkeur voor het Nijmeegs/Eindhovense prostaatcentrum is mede te danken aan het groot aantal robotoperaties dat hier plaatsvindt. Het CWZ-centrum is met 216 operaties per jaar een van de grootste in Nederland.

Honderd keer per jaar

Hier zijn tien ziekenhuizen waar minstens honderd keer per jaar een robotoperatie wordt gedaan. Dat is vooralsnog de ondergrens om robotoperaties te mogen doen.  Waarschijnlijk wordt het minimumaantal van honderd snel verder verhoogd om de resultaten verder te verbeteren, zo is ook de wens van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten. Vaker dezelfde ingrepen doen, leidt tot betere resultaten, is recentelijk nog bewezen in een grootschalig Nederlands onderzoek.

Het Zilveren Kruis wil met de keuze voor de 'beste' zorg een voortrekkersrol vervullen. Olivier Gerrits, directeur Zorginkoop van het Zilveren Kruis: ,,Wij vinden het belangrijk om onze verzekerden de mogelijkheid te bieden naar de drie beste ziekenhuizen te gaan."

 

Het prostaatcentrum in het CWZ heeft recent afgesproken te gaan samenwerken met Andros Mannenklinieken. De verwachting is dat daarmee het aantal operaties per jaar verder zal oplopen.

Nadeel van de samenwerking is dat patiënten en artsen verder moeten reizen. Catharina-uroloog Eric Vrijhof: ,,Maar de ervaring leert dat patiënten dit niet als een groot probleem ervaren. Alleen de intake en operatie vinden hier plaats. Alle voor- en nacontroles zijn in het eigen ziekenhuis."

(Quelle: De Gelderlander, 06 September 2018, Frank Hermans)