Radboudumc schrapt 30 bedden door tekort aan verpleegkundigen

16-10/2018

Radboudumc schrapt 30 bedden door tekort aan verpleegkundigen

NIJMEGEN -  Het Radboudumc in Nijmegen haalt nog dit jaar dertig bedden weg als gevolg van het tekort aan verpleegkundigen. Het academisch ziekenhuis sluit niet een bepaalde afdeling, maar meerdere afdelingen schrappen bedden.

Bij de afdeling nierziekten staan tot half oktober vier bedden minder en medische oncologie heeft tot het einde van het jaar eveneens vier bedden minder.

Het Radboudumc telt 611 bedden. ,,Het is algemeen bekend dat binnen de zorg personeelstekorten zijn. Binnen het Radboudumc heeft dat nog niet geleid tot het sluiten van afdelingen maar merken we wel dat het lastiger wordt om voldoende personeel te hebben'', aldus een woordvoerster.

Maatregelen

Het Radboudumc maakte in augustus bekend het plan te hebben om tijdelijk OK-assistenten die op vrijwillige basis extra uren willen werken, extra tegemoet te willen komen. Dit gaat naar verwachting binnenkort gebeuren. Ook zijn extra opleidingen voor verpleegkundigen gestart.

Dit betekent niet dat er geen personeel wordt aangenomen. In drie maanden tijd zijn bijvoorbeeld weer 50 verpleegkundigen aangenomen, aldus de woordvoerster.

Situatie bij het CWZ

Het Nijmeegse ziekenhuis CWZ voelt de krapte op de arbeidsmarkt. Het duurt nu vooral veel langer voordat vacatures zijn ingevuld. ,,Het is bij het CWZ een uitdaging om vacatures in te vullen voor de spoedeisende hulp, intensive care en anesthesie'', zegt een woordvoerster. Het ziekenhuis ziet de tekorten in steeds meer functies toenemen, van algemene en specialistisch verpleegkundige functies, maar ook bijvoorbeeld op het gebied van ICT. ,,Gelukkig heeft CWZ een sterk imago en zitten we in een regio waar relatief veel mensen in de zorg werken. Dit neemt niet weg dat de groeiende tekorten voor de komende jaren erg zorgwekkend zijn. We moeten dus gezamenlijk vol aan de bak.''

Grote zorg is ook dat veel medewerkers de zorgsector verlaten.

 

 

(Quelle: De Gelderlander, 8 oktober 2018)