Cluster 3: Monitoring op afstand bloeddruk-zelfcontrole

april 2016 - maart 2019

Activiteit inzake introductie van de werkwijze monitoring op afstand van bloeddruk-zelfcontrole door de patiënt thuis in landelijke en stedelijke gebieden. Deze werkwijze leidt enerzijds tot verbeterde behandelingsresultaten met lagere kosten en anderzijds past  dit ook in het huidige tijdperk van de moderne eHealth toepassingen en gepersonaliseerde geneeskunde met de patiënt-als-partner in de behandeling. Een project waar vrouwen zo centraal staan is nog niet eerder uitgevoerd.Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaken bij vrouwen in onze Westerse samenleving. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die tijdens een zwangerschap een ernstig verhoogde bloeddruk (zgn. preeclampsie/HELLP syndroom of zwangerschapsvergiftiging) hebben gehad, een hoger risico hebben om hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten te ontwikkelen. Vroege opsporing van risicofactoren is een belangrijke methode om het ontstaan van aderverkalking met als gevolg hart- en vaatziekten te voor komen.

Het gebruik van moderne technologie en patiënt- zelfmanagement in de gezondheidszorg neemt momenteel een enorme vlucht. Daarbij is het belangrijk dat ook patiënten in de niet-grootstedelijke gebieden en grensregio’s  betrokken worden en met elkaar optrekken. Het vereenvoudigen van communicatie- op afstand met de behandelend artsen is zelfs extra belangrijk voor patiënten die verder weg wonen van hun behandelaars en voor wie een goede mobiliteit cruciaal is. Aangezien het gaat om nog jonge vrouwen die middenin het leven staan, is het gebruik van nieuwe technologie een groot voordeel om hun dagelijkse activiteiten thuis en op het werk zo ongestoord mogelijk te kunnen doen.

 

Download Folder

 

Overzicht Project

Looptijd

april 2016 - maart 2019

Kosten

394.077,94 €

Subsidie

197.038,97 €

Lead Partners

Radboudumc Nijmegen, Cardiologie

Partners

St. Josef Krankenhaus GmbH, Moers Krankenhaus Bethanien, Moers St. Antonius Hospital, Kleve Rijnstate ziekenhuis, Arnhem CZW Nijmegen

Hou me op de hoogte