Langer thuis wonen leidt tot meer ambulanceritten

11-04/2019

Langer thuis wonen leidt tot meer ambulanceritten

NIJMEGEN - De regionale ambulancedienst in Gelderland-Zuid had het in 2018 aanzienlijk drukker dan in het jaar daarvoor. Het aantal spoedritten steeg in de wijde regio Nijmegen-Tiel-Culemborg met 6 procent van 16.359 naar 17.409. Het aantal niet spoedeisende meldingen nam zelfs met 9 procent toe.

Dat blijkt uit nieuwe jaarcijfers van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, waarvan de ambulancedienst deel uitmaakt. Ondanks de toegenomen drukte, kwamen de ambulances bij spoedmeldingen net zo snel ter plaatse als in 2017. Om precies te zijn: bij 93,3 procent van de spoedritten was de ambulance er binnen vijftien minuten. Dat cijfer ligt onder de landelijk gestelde norm van 95 procent.

Bij de niet spoedeisende meldingen moest de ambulancedienst iets inleveren. Daar kwamen de ambulanceverpleegkundigen in 97,3 procent van de gevallen binnen dertig minuten ter plaatse, tegenover 97,8 procent in 2017.

Ouderen

De toegenomen drukte is volgens een woordvoerster van de Veiligheidsregio een trend van de afgelopen drie jaar. ,,We zien, ook landelijk, dat steeds er steeds meer ouderen zijn die thuis blijven wonen. Deze doen steeds vaker een beroep op de ambulancezorg, waardoor de drukte toeneemt. Het gaat daarbij dan vooral om ritten waarbij wel een ambulance ter plaatse is gekomen, maar geen vervoer naar het ziekenhuis nodig was”, aldus de zegsvrouw.

De extra drukte is ook terug te zien in het gestegen aantal telefoontjes van burgers. De ambulancedienst kreeg in de regio Nijmegen-Tiel ruim 3.100 telefoontjes méér van burgers dan het jaar ervoor, een toename van 4 procent.

Extra ambulances

Om de toename in het aantal ritten te lijf te gaan, heeft de Regionale Ambulancevoorziening in 2018 extra ambulances aangeschaft. Zo staat er in Nijmegen een extra dag- en avonddienst paraat. Ook in Tiel staat er tijdens de late dienst een extra ambulance en is er in het westelijk gebied een extra dag- en nachtdienst in het weekend. Om deze ambulances te bemannen, heeft de ambulancedienst 27 man extra personeel geworven: 12 chauffeurs en 15 verpleegkundigen.

Overdag dertig, ‘s nachts negen ambulances inzetbaar

In de totale regio Gelderland-Zuid (de wijde regio Nijmegen-Tiel) zijn overdag zo’n dertig ambulances inzetbaar. Dat is inclusief de rapidrespondervoertuigen die wel ambulancezorg bieden, maar geen patiënten vervoeren. En inclusief het geplande patiëntenvervoer, bijvoorbeeld van ziekenhuis naar huis. ‘s Nachts zijn er negen ambulances beschikbaar.

De regio Gelderland-Zuid telt zes vaste ambulanceposten. Daar beginnen en eindigen de ambulanceverpleegkundigen hun dienst en worden de ambulances gestald. Het gaat om posten in Nijmegen-Centrum (Professor Bellefroidstraat, oftewel hoek Heyendaalseweg en Groenewoudseweg), Nijmegen-Lent (Spoorstraat; deze locatie is nieuw en is toegevoegd vanwege de grootscheepse renovatie van de Waalbrug), Beuningen (Elsenpas; deze post verving een paar jaar geleden de posten in Wijchen en Druten), Tiel, Kesteren en Rumpt.

Verder zijn er zeven extra, ‘losse’ posten die worden ingezet zodra er ergens plotseling een ‘gat’ valt, bijvoorbeeld doordat ambulances naar een groot incident worden geroepen.

Een andere ambulance wordt dan strategisch geposteerd op zo’n VWS-post (jargon voor voorwaardescheppende post) zodat de hele regio toch is afgedekt en verzekerd van snelle ambulancezorg. Losse posten zijn er in Nijmegen-West (Nieuwe Dukenburgseweg), Beek-Ubbergen (Nieuwe Rijksweg), Druten (Van Heemstraweg), Beneden-Leeuwen (ook Van Heemstraweg), Zaltbommel, Culemborg en Waardenburg.

(Quelle: De Gelderlander, 9 april 2019)