Zorgstop in ziekenhuizen, want het geld voor dit jaar is op

23-12/2019

EDE / DOETINCHEM - Patiënten kunnen in een deel van de Gelderse ziekenhuizen dit jaar niet meer terecht voor alle behandelingen. De ziekenhuizen zijn door hun geld heen.

Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede, dat afspraken heeft met acht zorgverzekeraars, bevestigt dat ‘bij een aantal’ van hen het budget is overschreden. Nieuwe zorgvragen van mensen die daar zijn verzekerd, worden doorgeschoven naar 2020. ,,Vervolgafspraken van lopende behandelingen gaan wel gewoon door’’, aldus een woordvoerder.

In de clinch

Het ziekenhuis komt in 2019 naar schatting miljoenen euro’s tekort, blijkt uit een brief van het ziekenhuis aan huisartsen in de regio. De woordvoerder wil geen uitspraken doen over specifieke budgetten en hoe het tekort wordt opgelost.

Wel laat het ziekenhuis weten vooral in de clinch te liggen met verzekeraar VGZ vanwege een langlopende discussie over de vergoedingen: een deal voor 2020 is onzeker.

Lange wachtlijsten

,,Ik hoop dat deze situatie snel opgelost wordt”, zegt Aard Verdaasdonk, huisarts in Elst (U) en daarnaast voorzitter van de LHV-Huisartsenkring De Gelderse Rivieren. ,,De wachtlijsten worden hierdoor echt lang’’, zegt Verdaasdonk vanuit zijn ervaring als huisarts.

Ook in andere ziekenhuizen in de regio is het passen en meten. Rijnstate in Arnhem schuift patiënten als het even kan ook door voor behandeling in het nieuwe jaar. ,,Om te voorkomen dat we het zorgplafond overschrijden’’, aldus een woordvoerder.

Blijven behandelen

Bij de ziekenhuizen in Doetinchem en Winterswijk geldt ook dat voor bepaalde behandelingen het budget van de zorgverzekeraars op is. ,,Maar we blijven patiënten gewoon behandelen, voor rekening van het ziekenhuis’’, stelt een woordvoerder.

Het Nijmeegse Radboudumc en het CWZ zeggen nog geen problemen met de budgetten te hebben, de Maartenskliniek zegt ‘links en rechts’ wat door te moeten schuiven naar volgend jaar.

Het Maasziekenhuis Pantein in het Brabantse Boxmeer heeft geen problemen met de zorgplafonds, aldus een woordvoerder.

(Quelle: www.gelderlander.nl / 10 december 2019)